Jack Daniel’s Gentleman Jack

Tennessee’de Lynchburg kasabasında viski üreten Jack, aynı kasabada iki bar işleten, herkesin at arabası kullandığı dönemde otomobil süren, Steinway marka piyanosunu çalmaktan hoşlanan, Patek Philippe marka saat kullanan çok ilginç bir karakter.

Dr. Burkay Adalığ. İmbikten Kadehe – Distile İçkiler Dünyası. İstanbul: Epsilon, 2020.

Jack Daniel, stil ve zevk sahibi bir adammış. Boyu küçük de olsa, kalitesi sugötürmez, büyük bir gerçekmiş rahmetlinin. Biraz öfkeli ve aksiymiş de aslında. Hatta, öfkesinin, ölümünde baş sorumlu olduğu bile rivayet edilir. Kasasının şifresini hatırlamayınca, kasaya tekme atıp parmağını yaraladığı ve gelişen komplikasyonların onu öldürdüğü anlatılır hep. Ama, daha çok gustosuyla meşhurmuş Jack. Giyimi kuşamı, yaşam tarzı, kadınlara yaklaşımı ile tam bir beyefendiymiş. İlişkilerinde ince, nazik ve görgülüymüş. Onun bu centilmenliğinden ilham alan Jack Daniel’s damıtımcıları da, ikinci bir kömür filtrasyonuyla, klasik No:7’ye kıyasla, daha zarif bir Jack Daniel’s elde ederek, onun bu özelliğine atıfta bulunmuşlar; Jack’in kişiliğiyle bu yeni Jack Daniel’s’ı eşleştirmişler.

Gentleman Jack, vanilya, çikolata, karamel, marşmelov notalarıyla bana “Halley”i çağrıştırdı. Akçaağaç kömüründen gelen, o isli kokuları da duymak mümkün. Damakta meyvemsi tatlar bırakan, tam da hedeflendiği gibi pürüzsüz, yumuşacık bir viski. Kısa bitişinde limonsu ve odunsu izler var. Yaz günlerinde soğuk eşlikçiler tercih ettiğim için, iri taneli o “red globe” üzümleri de yanına çok yakıştırdım.

Türkiye’nin ilk içki kültürü dergisi Gusto’nun, 2001 Kasım’ındaki kapak konusu “Atatürk’ün gustosu”ydu. Şöyle başlıyordu Sevgili Mehmet Yalçın’ın o sayıda kaleme aldığı yazı: “Uzun yılları, bir tane bile kadının bulunmadığı, toz, duman, barut ve ter kokan savaş alanlarında geçen bir asker… Öte yanda salon adabını en iyi şekilde bilen, zamanına göre son derece zevkli giyinen, sofrasını en güzel şekilde donatan, kadınlara her vesileyle zarif jestler yapan bir ‘centilmen’…”

Kurtuluşun, bağımsızlığın olduğu kadar çağdaşlığın da Türkiye’deki adı Atatürk. Yine çok andık bu “Afganistanlı” günlerde onu. Her anlamda, vizyonu zamanının çok ötesine taşmış gerçek bir aydındı Büyük Önder. Benim centilmenim Atatürk. Ya seninki kim?

Bir yanıt yazın

*